Ekologija in prehrana

OREHOVA ROLADA

Testo:

6 jajc

10 žlic sladkorja

10 dkg mletih orehov

1 vanilijev sladkor

Nadev:

300 g goste kisle smetane

Rumenjake, sladkor in vanilijev sladkor penasto umešamo. Beljakom dodamo štepes soli in naredimo trd sneg, ki ga skupaj z orehi primešamo spenjenim rumenjakom. Testo enakomerno porazdelimo po pekaču, ki smo ga obložili s papirjem za peko. Rolado pečemo pri 200° C, 12 minut. Še vročo obrnemo na desko, premažemo s kislo smetano in zvijemo. Nato jo postavimo v hladilnik in jo pustimo stati.

JABOLČNA PITA

Krhko testo:

40 dkg bele moke

½ zavitka pecilnega praška

20-25 dkg margarine ali masla

10 dkg sladkor v prahu

2 rumenjaka

Maslo za pekač

Iz vseh naštetih sestavin hitro naredimo krhko testo. Malo naj počiva, nato ga razvaljamo, obložimo z nadevom, zvijemo in spečemo. Namesto, da ga zvijemo, damo pol razvaljanega testa na dno pomaščenega pekača, nadenemo in pokrijemo z drugo polovico testa. Večkrat prebodemo z vilicami ali zobotrebcem. Skorjica je lepša, tako pri zvitem kot položenem testu, če ga namažemo z jajcem.

Nadev:

1 kg jabolk

10-15 dkg sladkorja

Limonina lupinica

Malo cimeta

5 dkg masla

2 žlici drobtin

Jabolka olupimo in zribamo. Cimet zmešamo s sladkorjem, drobtine prepražimo na maslu. Testo najprej pomažemo z drobtinami, nato potresemo z jabolki, po vrhu pa z mešanico sladkorja in cimeta.

ČOKOLADNI SLADOLED


Sestavine (za 4 porcije):

4 rumenjake, 180 g sladkorja, 1/2 l mleka, 100 g temne čokolade, 1 paličica vanilje

Mleko z vaniljo počasi zavremo, nato posodo odstavimo z ognja, jo pokrijemo in pustimo, da nekaj časa počiva. Rumenjak stepamo s slakorjem tako dolgo, da se močno spenijo, potem po malem dodajamo toplo mleko, iz katerega smo odstranili vaniljevo palčico.

Nad soparo raztopimo čokolado in jo vmešamo v pripravljeno mlečno mešanico. Kuhamo na šibkem ognju in nenehno mešamo, dokler se krema ne začne gostiti, ne sme pa zavreti. Odstavimo jo z ognja, pustimo, da se ohladi, in sem pa tja pomešamo, da na površini ne nastane kožica. Kremo precedimo in zlijemo v zamrzovalno posodo, vendar ne sme segati povsem do roba, ker se prostornina sladoleda z zamrzovanjem veča. Ko se mešanica delno strdi, jo z lopatico dobro premešamo, potem pa jo znova postavimo v zamrzovalnik. Čez nekaj časa postopek ponovimo, potem pa mešanico pustimo še eno uro v zamrzovalniku.

LIMONINE KOCKE



Testo:

4 jajca

4 žlice sladkorja

4 žlice moke

Priprava: Beljake stepsti v trd sneg, počasi dodajati sladkor, rumenjake in moko. Speči testo v velikosti večjega oblata.
Krema 1:

10 žlic vode

10 žlic sladkorja

20 dag orehov

4 rebra čokolade

13 dag margarine

Priprava: Vodo in sladkor skuhati ter zamešati mlete orehe in čokolado. V mlačno zmes dodati margarino.
Krema 2:

1 margarina

8 žlic sladkorja v prahu

lupinica in sok 1 limone

Priprava: Margarino, sladkor v prahu, lupinico in sok limone penasto umešati.
Postopek: Pripraviti 2 večja oblata. En oblat premazati s polovico kreme 1, polovico kreme 2 in prekriti z biskvitom. Biskvit premazati z ostankom kreme 2, nato s kremo 1 ter prekriti z drugim oblatom. Po želji lahko pecivo prelijete tudi s čokoladnim oblivom.