Kriška vas

Nadmorska višina: 562,1 m

Število prebivalcev: 133

št./pošta: 1294 Višnja Gora

Občina: Ivančna Gorica

Pokrajina: Dolenjska

Statistična regija: Osrednjeslovenska regija

Po nekaj ovinkih iz Višnje Gore proti zahodu pridemo do križišča, kjer se lahko odločimo za pot proti Grosuplju, Mali Loki ali Kriški vasi. Cesta do Kriške vasi je precej strma, vendar kmalu pridemo do kozolčka, ki nas prav lepo pozdravlja, tabla z napisom Kriška vas pa nam sporoča, da smo že v vasi.

Kriška vas je gručasta vas, sredi katere je bila včasih vaška luža in cerkvena kašča. Danes na tem mestu stoji Gasilski dom.

Nekdaj je imela vas svojo občino, župana in svoje občinske može. Pred volitvami so se pogajali zaradi kandidatur, kdo bo postal župan ali svetnik. Večkrat je prišlo tudi do fizičnega obračunavanja in sovraštva med možmi, ki so edini imeli volilno pravico, ter biti voljeni. Vplivnim in bogatejšim možem se je mudilo oddati svoj glas na glavarstvo v Litijo. Posebnost Kriške vasi je bila tudi ta, da so svoje izvoljence poiskali kar v vasi. Iz ene družine so kar štirje bratje ostali v vasi in se priženili na sosedne kmetije. K poroki so hodili peš, pozneje pa so se vozili s konji in okrašenim zapravljivčkom. Otrokom in drugim spremljevalcem so z voza delili piškote, štrukeljčke, flancate in bonbone. Svatovanje so priredili v hiši, kjer je bila doma nevesta. Na predvečer poroke so vaški fantje zapeli pod oknom, se namaškarali pripeljali kamelo in uganjali razne norčije.

V Kriški vasi obstajata dva izvira: škavba in štirna. Ob obnavljanju okolice so vodo onesnažili, zato ni več pitna. Na severni strani vasi,  pod Grmado,  izvira potok Pregelj, ki ga koristi višnjegorski vodovod.

Danes vaščane povezuje predvsem gasilstvo, ki se prenaša iz roda v rod. Vse prireditve, ki se dogajajo v vasi (veselice, Krevsov tek in drugo), držijo vaščane skupaj, saj povsod sodelujemo vsi, ter tako sklepamo in negujemo prijateljstva.