V VIŠNJI GORI PODELJENA PRIZNANJA ZA UREJENOST DOMOV IN NJIHOVE OKOLICE

TD Polzevo 1

V VIŠNJI GORI PODELJENA PRIZNANJA ZA UREJENOST DOMOV IN NJIHOVE OKOLICE

V petek, 6. 12.2013 je v gasilskem domu v Višnji Gori v sklopu tradicionalnega ocenjevanja hiš in kmetij potekala svečana prireditev »Moja dežela lepa in gostoljubna«, ki sta jo letos že 16. organizirali turistični društvi Višnja Gora in Polževo. Na prireditvi, ki jo je vodila Rebeka Petrič, je tudi letos potekal bogat kulturni program, saj so slavnostni večer med podeljevanjem priznanj s petjem in igranjem popestrili domači »Višnjanski fantje« ter duet Manca in Luka Pirc iz Kriške vasi.

Obe turistični društvi sta pri letošnjem ocenjevanju dali poudarek spoštovanju kulturne dediščine in zato nagradili krajane, ki se trudijo ohraniti nekdanje dejavnosti, obnavljati hiše z ohranitvijo stare arhitekture ter zbirati predmete, ki so nekdaj koristili človeku pri vsakdanjem delu.

Najprej je priznanja podelilo Turistično društvo (TD) Višnja Gora. Obrazložitev priznanj je podala članica ocenjevalne komisije Nataša Slapničar, priznanja pa je podelil predsednik komisije Andrej Zupančič. Priznanji za najlepše obnovljeni hiši sta prejeli Marija in Janko Perko ter Miran Verdel z Mestnega trga, saj sta obe vzorčni obnovi hiš z bogato tradicijo, poudarili njun nekdanji izgled. Družina Groznik z Jurčičeve ceste je prejela priznanje za ohranitev kmetije in kmečkega življenja, Izletniški turizem Leskovec priznanje za novo celovito turistično ponudbo in za vzpodbudo na zastavljeni poti, čebelarju Francu Bobnarju iz Pregelj pa je bilo podeljeno priznanje za dolgoletno uspešno delo na področju čebelarstva.

V kategoriji ocenjevanja ocvetličenja balkonov in oken so pohvale TD Višnja Gora prejeli: Kusterjevi iz Zgornje Drage ter Đogićevi in Ambroževi z Mestnega trga. Za vse tri nagrajence je značilno, da so okna in balkoni njihovih hiš ter njihova okolica v vseh letnih časih obdani z navdušujočim sezonskim cvetjem in cvetnimi aranžmaji.

Zahvale za sodelovanje in udejstvovanje na različnih področjih pa so prejeli: Marjan Škufca za samoiniciativno urejanje okolice pokopališča v Višnji Gori, Marija Medved iz Dednega Dola za večletno sodelovanje na prireditvah v vlogi Liparjeve mame ter sestra in brat, Manca in Luka Pirc iz Kriške vasi, prav tako za sodelovanje na prireditvah, na katerih Manca poje in igra violino, Luka pa razteguje meh.

Skrb in ohranitev starih kmečkih poslopij je pomembno za našo kulturno dediščino. Na Kriško-polževski planoti je ohranjenih kar nekaj starih kmečkih kašč in kozolcev. TD Polževo je lani podeljevalo priznanja za ohranjene in obnovljene kašče, letos pa je posebno pozornost namenilo kozolcem. Priznanja za ohranjanje kulturne dediščine – kozolcev je predsednik TD Polževo Miloš Šušteršič podelil naslednjim nagrajencem: Ivanu Erjavcu iz Nove vasi, Dragici Pečjak iz Kriške vasi, Stanetu Omahnu iz Pristave in Justi Zaviršek iz Zavrtač. Posebno priznanje za obsežno zbirko starega kmečkega orodja pa sta prejela Ivica in Jože Zupančič, ki imata bogato zbirko starega kmečkega orodja, saj se v njuni zbirki nahaja okoli 300 manjših in 15 večjih predmetov (npr. vozovi).

TD Polževo je podelilo tudi priznanja za lepo urejene kmetije, hiše in negovano okolico. Priznanje za urejeno hišo in kmetijo sta prejela Anica in Jože Jeršin iz Kriške vasi. Mirjam Zupan in Dušan Nose iz zaselka Trnovc, Ana in Enes Korič iz zaselka Sleme ter Blagica in Robert Romih iz zaselka Ledine pa so dobitniki priznanj za urejene hiše in njihove skrbno negovane okolice. Kot vsako leto pa je tudi tokrat TD Polževo podelilo pohvalo za naj pridelek, katero sta prejela Jasmina in Vinko Žibert, ki sta vzgojila najvišji fižol na Kriško-polževski planoti, saj je meril v višino celih 6 metrov in pol.


TD Višnja gora je v letošnjem letu izdalo zgibanko Višnje Gore. Na prireditvi so zahvalili predvsem prevajalkama zgibanke v nemški in angleški jezik, Jelki Gros in Mateji Zupančič. Za celoletno skrb in okrasitev kozolčkov na obrobju Višnje Gore pa se je TD Višnja Gora zahvalilo Mileni Šeme, Anici Vozel, Sonji Pivk, Anki Mišič in Silvani Malkoč.

Podjetje Copati Vučko iz Ivančne gorice je vse nagrajence obdarilo s toplimi copati za prihajajoče zimske dni. Po končani prireditvi pa je svoj vinogradni okoliš predstavil predsednik Vinogradniškega sadjarskega turističnega društva Debeli hrib Jože Zadražnik, ki je omogočil pokušino dobre kapljice. Nekateri okoliški turistično- gostinski ponudniki: Izletniški turizem Leskovec, družina Jeršin iz Kriške vasi, Gostilna Jelenov rog s Peščenika, Mesarstvo Maver iz Stične, Mestno kopališče Višnja Gora, Hotel Polževo ter Kmečki turizem Habjan z Vrha nad Višnjo Goro pa so pripravili okusno pogostitev s svojimi specialitetami. TD Višnja Gora in TD Polževo se ob tej priložnosti iskreno zahvaljujeta imenovanim sponzorjem.

Ocenjevalni komisiji obeh TD sta zadovoljni, da priznanja in pohvale pozitivno vplivajo na krajane in da jih to vzpodbuja, da se še bolj trudijo za urejen videz svojih domov in naše okolice. Še posebej smo veseli, da je v naši sredi veliko sokrajanov, ki so vedno pripravljeni sodelovati na različnih prireditvah in takšnih, ki sami od sebe poskrbijo za to, da je naša okolica lepša in bolj urejena. Želimo si le, da bi bil obisk prireditve večji, zato že sedaj vabimo prebivalce naše občine, da si naslednje leto pridejo ogledat tradicionalno prireditev v Višnjo Goro, mi pa se bomo potrudili za pester kulturni program.

Članica TD Višnja Gora

Nataša Slapničar

.

TD POLŽEVO

MOJA DEŽELA- LEPA IN GOSTOLJUBNA – leto 2013

KOMISIJA ZA OCENJEVANJE PRI TD POLŽEVO JE SKOZI VSE LETO SPREMLJALA DOGAJANJA NA KRIŠKO-POLŽEVSKI PLANOTI IN UGOTOVILA SLEDEČE:

NA KRIŠKO-POLŽEVSKI PLANOTI SMO SE ŽE LANSKO LETO OSVESTILI, KAKO POMEMBNO JE OHRANJATI STARA KMEČKA POSLOPJA ZA NAŠO KULTURNO DEDIŠČINO. DO DANES SE JE OHRANILO KAR NEKAJ STARIH KMEČKIH KAŠČ IN KOZOLCEV. SLEDNJIM SMO OB LETOŠNJI PRIREDITVI NAMENILI POSEBNO POZORNOST.

KOZOLEC JE SAMOSTOJNA LESENA STAVBA, POSTAVLJENA V BLIŽINI GOSPODARSKEGA POSLOPJA. PONAVADI JE STAL NEKOLIKO ODMAKNJEN OD HLEVA IN HIŠ, PREDVIDOMA ZARADI LAŽJEGA DOSTOPA V NOTRANJOST KOZOLCA Z OBEH STRANI. VZROK PA JE BIL TUDI VEČJA VARNOST PRED POŽAROM, SAJ SO KOZOLCI LESENI IN V STARIH ČASIH CELO SO BILI KRITI S SLAMO. KOZOLEC JE BIL ZA KMETA NEOBHODNO POTREBEN, SAJ JE SLUŽIL VEČNAMENSKO.

* ZNAČILNOST VSEH KOZOLCEV SO LESENE LATE VPETE MED STEBRE;

* V LATE SO »ZDEVALI« IN SUŠILI ŽITO, PA TUDI DRUGE POLJŠČINE;

* KO SE JE ŽITO POSUŠILO, SO DALI SUŠITI TUDI TRAVO ALI VLAŽNO SENO;

* NA VRH KOZOLCA POD OSTREŠJE SO SPRAVLJALI POSUŠENO SENO, OMLATENO ŽITO T.J. SLAMO IN DRUGO ŽIVILSKO KRMO.

* NOTRANJOST KOZOLCA JE SLUŽILA ZA SHRAMBO KMEČKIH VOZOV, STROJEV IN DRUGEGA KMEČKEGA ORODJA. TAK KOZOLEC JE »TOPLAR«.

* POZNANO JE ŠE VEČ VRST KOZOLCEV KOT SO: STEGNJEN KOZOLEC S PLAŠČEM, KOZOLEC Z ENIM REPOM IN KOZOLEC Z DVOJNIM REPOM.

DANDANES SE TAKIH KOZOLCEV NE POSTAVLJA VEČ, SAJ TUDI POTREBE ZA SUŠENJE ŽITA NI, KER TO DELO OPRAVIJO KOMBAJNI.

VENDAR PA SE JE NEKAJ STARIH KOZOLCEV NA KRIŠKO-POLŽEVSKI PLANOTI ŠE OHRANILO NEKATERE PA SO LASTNIKI CELO OBNOVILI. V LETOŠNJEM LETU SMO SI OGLEDALI ŠTIRI KOZOLCE.

KOMISIJA JE ODLOČILA IN PODELILA PRIZNANJA ZA KOZOLCE NASLEDNJIM:

ERJAVEC IVAN - ZA PRAV POSEBNO LEPO OBNOVLJEN KOZOLEC V NOVI VASI, KI DELNO ŠE VEDNO SLUŽI SVOJEMU NAMENU.

PEČJAK DRAGICA - ZA KOZOLEC V KRIŠKI VASI , KI JE BIL LAST POKOJNEGA MARJANA ZUPANČIČA IN JE PRAV LEPO SKRBEL ZANJ. PRIZNANJE PREJME NJEGOVA SESTRA.

OMAHEN STANE - ZA PRAV LEPO OHRANJEN KOZOLEC NA PRISTAVI, KI TUDI ŠE VEDNO DELNO SLUŽI SVOJEMU NAMENU.

ZAVIRŠEK JUSTA - ZA PRAV POSEBNO LEPO OHRANJEN KOZOLEC V

ZAVRTAČAH IN DELNO ŠE VEDNO SLUŽI SVOJEMU NAMENU.

OGLEDALI PA SMO SI TUDI LEPO, ZELO SKRBNO UREJENO ZBIRKO KMEČKEGA ORODJA IN SMO PRAV VESELI ZA TAKO PRIDOBITEV NA NAŠI PLANOTI, KI ZASLUŽI PRAV POSEBNO POZORNOST.

KOMISIJA SE JE ODLOČILA, DA PODELI POSEBNO PRIZNANJE ZA LEPO IZVIRNO, SAMOINCIATIVNO ZBIRKO STAREGA KMEČKEGA ORODJA, KI JO PREJMETA:

ZUPANČIČ IVICA IN JOŽE - ZA PRAV POSEBNO LEPO IN BOGATO ZBIRKO KMEČKEGA ORODJA, IZ PREJŠNJEGA STOLETJA IN NEKATERA ORODJA PA TUDI ŠE STAREJŠA. ORODJA BI PA ŠE VEDNO LAHKO SLUŽILA SVOJEMU NAMENU, TAKO LEPO SO VZDRŽEVANA, VENDAR PA MENIMO, DA SO PREDRAGOCENA ZA UPORABO. V ZBIRKI SE NAHAJA OKOLI 300 MANJŠIH PREDMETOV IN TUDI 15 VEČJIH, KOT SO VOZOVI ITD. PO DOGOVORU Z LASTNIKOMA SI ZBIRKO LAHKO OGLEDATE, KAR VAM ZELO PRIPOROČAMO.

KOMISIJA JE TUDI OCENILA KMETIJE IN HIŠICE PREBIVALCEV NA KRIŠKO-POLŽEVSKI PLANOTI IN PRIZNANJA DOBIJO:

JERŠIN JOŽE IN ANICA – NASPROTI GASILSKEGA DOMA V KRIŠKI VASI JE STARA KMETIJA PO DOMAČE IMENOVANA PRI BREMOVIH. HIŠA IN GOSPODARSKO POSLOPJE STA ZELO SKUPAJ IN TAKO MAJHEN PROSTOR KRASIJO ČUDOVITE ROŽE PRED HIŠO IN NA BALKONIH, TAKO DA SO VIDNE ŽE OD DALEČ. V GOSPODARSKEM POSLOPJU JE HLEV V KATEREM IMATA VEČ GLAV ŽIVINE IN PERUTNINO. POSEBNOST STELJE PRI ŽIVINI JE ŠE VEDNO LISTJE, KI GA PRIDNO NAGRABIJO V »ŠTIKNCE« JESENI ALI SPOMLADI.

NOSE DUŠAN IN ZUPAN MIRJAM – DUŠAN IN MIRJAM IMATA LEPO UREJENO POČITNIŠKO HIŠICO V ZASELKU TRNOVC, KI PA JE ŽE POSTALA NJUN STALNI DOM. ZA NJO SKRBITA ŠE POSEBNO, SAJ JE TAKO REKOČ NAD VASJO IN TAKOJ PRITEGNE POGLED IN TI ZAIGRA SRCE OB PRIJETNI PREPROSTOSTI Z ROŽAMI IN SADNIM DREVJEM.

KORIČ ENES IN ANA – V KRIŠKI VASI V ZASELKU SLEME JE LEPO UREJENA POČITNIŠKA HIŠA, KI JE TUDI POSTALA ŽE NJUN STALNI DOM. S ŠTEVILNIMI OKENSKIMI IN VRTNIMI CVETLICAMI TER ZELENJEM OKOLI HIŠE KJER JE TUDI LEPO OBDELAN VRT TER SADNO DREVJE. ZA HIŠO, KI JE RAVNO TAKO PRIJAZNO UREJENA SE NAHAJA PRAVI OPEČNATI KAMIN, KI SE LEPO UKLAPLJA V UREJENO BREŽINO ZELENJA.

ROMIH ROBERT IN BLAGICA – ŽIVITA V KRIŠKI VASI V ZASELKU LEDINE. HIŠA JE NEKOLIKO ODMAKNJENA, TAKO, DA JO Z GLAVNE CESTE PROTI POLŽEVEM NI MOGOČE VIDETI. UREJENA HIŠA S ŠTEVILNIMI OKENSKIMI CVETLICAMI, NEGOVANO ZELENICO Z OKRASNIMI GRMI TER VZPENJALKAMI NUDI MIMOIDOČIM PRIJETEN POGLED. (VELIKOKRAT PRIDEJO NA OBISK K NJIMA »HITRI POLŽKI« IN TUDI TOKRAT SO TU, ZATO JIH KAR VABIM, DA PRIDEJO NA ODER IN POVEDO KAKO HITRI SO.) **

IMAMO ŠE POMEMBNO POHVALO ZA NAJ PRIDELEK. LETOS SMO SE ODLOČILI ZA NAJVIŠJI FIŽOL.

ŽIBERT VINKO IN JASMINA – STA PRIDELALA NAJVIŠJI FIŽOL NA KRIŠKO-POLŽEVSKI PLANOTI SAJ JE MERIL V VIŠINO CELIH 6 METROV IN POL. DOBRO DA STA DALA ŽE V OSNOVI PREKLARKO DOLŽINE 7 METROV, TAKO DA JE FIŽOL IMEL OPORO. SAMA PA NAJ POVESTA, KAKO STA TAKE »PREKLE« MONTIRALA V ZEMLJO IN ALI JE FIŽOL KATERE POSEBNE SORTE?

TAKO JE ODLOČILA KOMISIJA ZA OCENJEVANJE V TD POLŽEVO.

Predsednik TD Polževo

Miloš Šušteršič

.Na svidenje na 17. prireditvi  »Moja dežela lepa in gostoljubna«.


Kategorija Uncategorized