V Višnji Gori podeljena priznanja za urejenost domov in okolic

DSC_0188.thumb-250x166

Moja dežela lepa in gostoljubna

V petek, 23. novembra 2012 sta  v gasilskem domu v Višnji Gori  turistični društvi Višnja Gora in Polževo organizirali že 15. prireditev »Moja dežela lepa in gostoljubna«, v sklopu katere je že  tradicionalno potekalo ocenjevanja domov in okolice. Svečana prireditev, ki jo je vodila Rebeka Petrič, je bila obogatena z bogatim kulturnim programom, saj so organizatorji iz Zagradca v goste povabili pevce mešanega in moškega pevskega zbora Zagradec pod vodstvom zborovodje Roberta Kohka ter tudi tamkajšnjo folklorno skupino.

Najprej je priznanja podelilo Turistično društvo Višnja Gora. Obrazložitev priznanj je podala članica ocenjevalne komisije Nataša Slapničar, priznanja pa je podelil predsednik komisije Andrej Zupančič. Letošnja dobitnica priznanja za ohranjanje kmetije in kmečkega življenja je družina Škufca iz Spodnjega Brezovega. Priznanja za lepo urejeno hišo in okolico pa so letos prejeli: Silvana in Đorđe Malkoč iz Grintovca, ki sta komisijo prepričala zlasti z ureditvijo in zasaditvijo svojega hišnega predvrta. Vanda in Darko Horvat iz Partizanske ulice za zelo inovativno, bujno ter v vseh letnih časih atraktivno hortikulturno zasaditev vrta ter skladnost hiše in njene okolice. Boris Gorše iz Spodnjega Brezovega za svojo hišo, ki jo je okrasil s številnimi rdečimi bršljankami, ki s svojo tradicionalnostjo le še nadgradijo podeželski slog hiše in njene okolice na vrtu kmetije svojih staršev.

Mestno kopališče Višnja Gora in družina Zadel sta prejela priznanje za uspešno obnovo in nov turistični zagon saj je Višnja Gora s prenovo bazena in notranjih prostorov pridobila prostor za druženje ob bazenu ali pa ob pijači na terasi oz. v notranjosti kavarne ter s pestro prireditveno dejavnostjo privabila obiskovalce od vsepovsod. Župan Dušan Strnad pa je v imenu Občine Ivančna Gorica prevzel priznanje za izgradnjo in opremo otroškega igrišča pri podružnični šoli v Višnji Gori, saj je igrišče prostorno, lepo urejeno in  opremljeno s kvalitetnimi lesenimi igrali ter pripomore k druženju predšolskih otrok s sovrstniki ter je tudi bistveno izboljšalo kvaliteto preživljanja časa v šoli zlasti za učence prve triade.

Letos je TD pričelo z ocenjevanjem in podeljevanjem priznanj za najlepše okensko in balkonsko cvetje. Komisija se je med čudovito bujno cvetočimi rožami na balkonih in oknih hiš v Višnji Gori in okoliških vaseh le s težavo odločila za najlepše, a vendarle izbrala najlepše tri, tako da so letošnja priznanja prejeli: družina Rus iz Leskovca, Franc Godeša iz Turnherjeve ulice ter družina Omahen iz Velike Dobrave, ki je poleg priznanja za čudovite rdeče bršljanke na kmetiji, prejela še posebno pohvalo za vsakoletno organizacijo druženja ob vaškem žegnanju in žegnanju konj.

Po podelitvi priznanja TD Višnja Gora in pevskim ter plesnim vložkom folkloristov iz Zagradca sta priznanja podelila še predsednik TD Polževo Miloš Šušteršič in predsednica ocenjevalne komisije Ivica Zupančič. Na Kriško-Polževski planoti se je do danes ohranilo kar nekaj starih kmečkih kašč, katerim je bila na letošnji prireditvi namenjena posebna pozornost. Lesene kašče, ki so jih naši predniki gradili v bližini hiš, so bile nekdaj kmetom dragocen objekt za shranjevanje raznovrstnih pridelkov od npr. vseh vrst žita do suhih mesnin, svinjske masti in podobno. Do danes ohranjene kašče, so se spremenile v etnološke objekte in so večinoma uporabljene kot shramba starih slik, raznih zapiskov, starih lesenih predmetov ipd. Ocenjevalna komisija je lastnikom kašč podelila posebno priznanje za njihov prispevek k ohranjanju kulturne dediščine: Ivanu Erjavcu, ki vzorno skrbi za leseno cerkveno kaščo v središču Nove vasi; Slavki in Jožetu Novljanu in Nove vasi za Gnidovčevo kaščo iz leta 1781; Jožetu in Ivici Zupančič iz Kriške vasi za letos obnovljeno Anžičkovo kaščo z letnico 1887; Mileni in Dušanu Strnadu iz Kriške vasi za Vovkovo kaščo, v kateri še dandanes meljejo žito in pred njo sušijo koruzo v reštah; Danici in Janezu Jaklič za Ataričkovo kaščo iz leta 1880, v kateri hranijo staro pohištvo, slike, orodje in tudi ozimnico; Mariji in Stanetu Omahen iz Pristave, ki skrbita za veliko zidano Turkovo kaščo, ki je bila zgrajena še v času graščakov in služila za služinčad starega višnjegorskega gradu.

Priznanja TD Polževo za lepo urejeno hišo in negovano okolico so letos prejeli: Danica in Janez Jaklič iz Kriške vasi, katerih okolico hiše krasijo številne rastline, drevesa in sadovnjak. Milena Jurca in Franci Lukman iz zaselka Trnovc v Kriški vasi, ki skrbita za lepo urejeno hišo s številnimi okenskimi in vrtnimi cvetlicami, zelenjem ter vrtom s sadnim drevjem in povrtninami. Slavka in Jože Novljan iz Nove vasi pa sta prejela priznanje za prenovljeno kmečko hišo z lepo urejeno okolico in gospodarskim poslopjem.

Pohvale za naj cvetoče sončne pridelke pa so prejeli: Milena in Dušan Strnad iz Kriške vasi za najdaljšo vrsto sončnic, Rozi in Alojzij Galič iz Pristave za najvišjo sončnico, ki je merila 254 cm ter Amalija Šušteršič iz Kriške vasi, ki je vzgojila kar 370 cm dolg sladki krompir topinamburg. Nazadnje pa je posebno priznanje prejel še Martin Flamaceta iz Kriške vasi za idejo in vstrajnost pri nabavi DEFIBRILATORJA, ki se od septembra dalje nahaja v gasilskem domu v Kriški vasi. OBENEM SE TD POLŽEVO ZAHVALJUJE VSEM DONATORJEM, KI SO PRIPOMOGLI K TEMU NAKUPU

V Višnji Gori imamo ob cesti nekaj lično urejenih in s cvetjem okrašenih kozolčkov. Tako kot za domače okensko cvetje, je potrebno od pomladi do jeseni skrbeti tudi za cvetje na kozolčkih, ki jih obiskovalci pogosto opazijo še hitreje kot na domačih hišah. Predsednik TD Višnja Gora Aleš Tomše je v zahvalo za lepo okrasitev kozolčkov s cvetjem in oskrbo le-teh, podaril lončnice ciklam Mileni Šeme za kozolček v Žabjeku pri pokopališču, Anici Vozel za kozolček v Starem trgu, Sonji Pivk za kozolček ob Jurčičevi poti in Anki Mišič za kozolček na križišču proti Peščeniku.

Tudi na letošnji prireditvi so sodelovali povabljeni vinarji. Ob koncu prireditve sta na kratko, a zelo duhovito, svoj vinorodni okoliš in društvo predstavila predsednik Vinogradniškega sadjarskega turističnega društva Debeli hrib, gospod Jože Zadražnik in predstavnik vinogradnikov s Križa na Krasu, gospod Damjan Gomizel. Vinarja sta vse Višnjane povabila v svoj vinorodni okoliš,  za vse zbrane goste pa sta pripravila pokušino dolenjskih in primorskih vin.

Letošnja prireditev se je končala v prijetnih melodijah pevskega zbora, kateremu je občinstvo navdušeno ploskalo in tudi “izsililo” podaljšek ter pevce iz Zagradca opozorilo tudi na domače Višnjanske fante, ki pričakujejo vabilo v Zagradec. Povabljeni gostje, nagrajenci in vsi ostali obiskovalci so prireditev sklenili še ob prijetnem druženju ob dobri kapljici.

Ocenjevalni komisiji obeh TD sta veseli, da priznanja in pohvale pozitivno vplivajo na krajane in da jih to vzpodbudi, da se še bolj trudijo za urejen videz svojega doma in naše okolice. Obe turistični društvi celo leto opazujeta vaš doprinos k lepši okolici, zato vas vabimo, da se potrudite in boste morda naslednje leto nagrajeni prav vi.

Na svidenje na 16. prireditvi  »Moja dežela lepa in gostoljubna«.
Nataša Slapničar

Več na spletni strani Občine Ivančna Gorica
http://www.ivancna-gorica.si/aktualno/?id=706

Kategorija Uncategorized