Gozdna učna pot

Prvi zabeležen vtis iz otvoritve Gozdne učne poti.

Doživeli smo en čudovit dan ob dnevu zemlje!

Bodite pozorni! Pomislite kaj se je dogajalo v Višnji Gori in njeni okolici.

Za dan zemlje je bila otvoritev nove Gozdne učne poti z nazivom » po sledeh višnjanskega polža«. V ta namen smo imeli odmeven kulturni program v osnovni šoli Višnja Gora, ki so ga popestrili s svojo prisotnostjo in govori povabljeni ugledni gostje. Prisotnih je bilo kar okoli 50 posebnih povabljencev in seveda okoli 200 otrok. Vsi nastopajoči so bili izvrstni, predvsem pa naš znani domačin, pevec Marko Vozel s svojo pesmijo, ki jo je posvetil mestu Višnja Gora. Mimogrede je padel predlog, da naj bi ta pesem postala himna šole. V namen otvoritve je bila izdana zgibanka, ki so jo prejeli vsi povablenci in tudi otroci. Dobila se bo na nekaterih mestih v Višnji Gori in v hotelu Polževo. Presenečenja v obliki copatka z napisom gozdne učne poti, ki ga je izdelalo in sponzoriralo podjetje Vučko d.o.o., so bili deležni vsi prisotni povabljeni, nastopajoči otroci in udeleženci pohoda.

Po končani prireditvi v osnovni šoli smo skupaj odkorakali do stare osnovne šole v starem mestnem jedru Višnje gore, kjer smo prisostvovali odkritju začetne table Gozdne učne poti, ki prikazuje celotno pot z podatki  o drevesih, ki so na terenu označena z 26 informativnimi tablami, na vsaki tabli pa opis in oznaka določene vrste dreves. Tu je imel zanimiv govor predsednik TD Polževo Miloš Šušteršič in povedal prigodo tudi o višnjanskem polžu.

Povabilu, da krenemo po Gozdni učni poti smo se z veseljem odzvali. Na naše veliko veselje, smo res kar kmalu pod drevesom tudi zagledali polža, ki nas je spremljal ob vsakem drevesu čisto do vrha oz. do konca  gozdne učne poti.

V vasi Pristava, smo imeli tudi majhno slovesnost. Odprli smo namreč prijazen turistični trikotnik, ki so ga uredili skupaj vaščani Pristave, KS Višnja Gora in TD Polževo. Prijazna družina Omahen, pa nas je postregla z pijačo in domačimi piškoti. Tako smo nadaljevali naš prvi pohod po učni poti zelo zadovoljni. Gozdarji so bili videti zelo zadovoljni, ker so lahko razlagali mladim poslušalcem, pa tudi starejši smo prisluhnili, zanimive reči o drevesih in gozdu  Zadovoljni smo tudi bili, ker nam je vreme bilo naklonjeno in nas je že zelena narava spremljala do konca, kot tudi višnjanski polž.

Pri hotelu Polževo so bili otroci nagrajeni z sladoledom in obeskom, povabljene goste pa je OTZ Ivančna Gorica povabila na kosilo.

Res dan zemlje v 2010 nam bo ostal v prelepem spominu, posebno pa nova Gozdna učna pot, ki je namenjena vsem obiskovalcem-sprehajalcem in bo imela tudi veliko vlogo v učnem procesu.

Moj vtis je bil nepozabno čudovit.

Lija Šušteršič

Več o Gozdno učni poti na spodnji povezavi:

http://www.gremo.net/gup/

Gozdna učna pot vodi po približno
6 kilometrov dolgi prvi polovici Jurčičeve poti, to je od Višnje Gore (400 m nadmorske višine) do cerkve Sv. Duha na Polževem (630 m nadmorske višine). Pot se blago vzpenja, zato nam ob zmerno hitri hoji ostaja dovolj sape za občudovanje okolice. Gozd se prepleta s travniki in sadovnjaki. Mešanje naravne in kulturne krajine botruje izredni pestrosti drevesnih, grmovnih in zeliščnih vrst, mahov, gliv in lišajev. Vsak korak nam predstavi nov pogled, pri čemer nam je v pomoč in poduk ob poti postavljenih  informativnih tabel.

Vljudno vabljeni v pravljični svet narave le 15 km iz Ljubljane!
Polž, polž, pokaž´ roge … Višnjegorski simbol polž jih kaže ponosno, čeprav je priklenjen z močno verigo. Legenda pravi, da so v 5. stoletju višnjegorski grofje rešili pred smrtjo mladega beneškega plemiča, ranjenega v boju s Huni. Žena beneškega doža jim je v znak hvaležnosti poklonila pozlačeno in z diamanti okrašeno polžjo hišico. Grofje so jo podarili mestu. Mestni veljaki so vanjo ob slovesnostih natakali vino in z njo nazdravljali. Dragoceni polž je kmalu izginil neznano kam, zato so razočarani meščani dali narediti novega. Čeprav so ga priklenili na verigo, se je tudi za tem izgubila vsaka sled, ostala je le legenda.

Jurčičeva pot nas popelje od Višnje Gore do Muljave. Imenuje se po pisatelju Josipu Jurčiču, rojenem 3. marca 1844 na Muljavi. Avtor prvega slovenskega romana Deseti brat, znamenite Kozlovske sodbe v Višnji Gori in drugih del, je osnovno šolo obiskoval v Višnji Gori.
Pot je bila urejena leta 1994, ob 150. obletnici pisateljevega rojstva. Dolga je 12 kilometrov. Leta 1998 so ji priključili še krajšo, 4 kilometre dolgo pot, ki vodi od Muljave do vasi Krka.
Jurčičeva pot je pohodna preko celega leta in je primerna za najmlajše in starejše pohodnike.
Pohod po Jurčičevi poti
Vsako prvo soboto v mesecu marcu, od leta 1994 dalje, se po Jurčičevi poti od Višnje Gore do s slamo krite Jurčičeve domačije na Muljavi, preurejene v muzej, vije kolona pohodnikov. Tam se udeleženci pohoda udeležijo osrednje slovesnosti, prirejene v spomin na pisateljevo rojstvo.

Višnja Gora
Ljubko mestece se sicer stiska na griču, ne na gori. Res pa je, da je prav zaradi svoje lege, obzidja in obrambnih stolpov nekdaj uspešno kljubovalo turškim vpadom. Zato si je že leta 1478 prislužilo mestne pravice. Iz tistih časov so ohranjeni deli obzidja ter stolp, imenovan “Purfelturn”.
Od Starega gradu, mogočnega domovanja grofov Višnjegorskih iz 11. stoletja, so ostale le razvaline.
Začetek poti je na Mestnem trgu. Pred šolo z letnico 1906 stoji njena mogočna vrstnica lipa.
Marec  2010