Ekologija in prehrana
OREHOVA ROLADA
Testo:
6 jajc
10 žlic sladkorja
10 dkg mletih orehov
1 vanilijev sladkor
Nadev:
300 g goste kisle smetane
Rumenjake, sladkor in vanilijev sladkor penasto umešamo. Beljakom dodamo štepes soli in naredimo trd sneg, ki ga skupaj z orehi primešamo spenjenim rumenjakom. Testo enakomerno porazdelimo po pekaču, ki smo ga obložili s papirjem za peko. Rolado pečemo pri 200° C, 12 minut. Še vročo obrnemo na desko, premažemo s kislo smetano in zvijemo. Nato jo postavimo v hladilnik in jo pustimo stati.
JABOLČNA PITA
40 dkg bele moke
½ zavitka pecilnega praška
20-25 dkg margarine ali masla
10 dkg sladkor v prahu
2 rumenjaka
Maslo za pekač
Iz vseh naštetih sestavin hitro naredimo krhko testo. Malo naj počiva, nato ga razvaljamo, obložimo z nadevom, zvijemo in spečemo. Namesto, da ga zvijemo, damo pol razvaljanega testa na dno pomaščenega pekača, nadenemo in pokrijemo z drugo polovico testa. Večkrat prebodemo z vilicami ali zobotrebcem. Skorjica je lepša, tako pri zvitem kot položenem testu, če ga namažemo z jajcem.
Nadev:
1 kg jabolk
10-15 dkg sladkorja
Limonina lupinica
Malo cimeta
5 dkg masla
2 žlici drobtin
Jabolka olupimo in zribamo. Cimet zmešamo s sladkorjem, drobtine prepražimo na maslu. Testo najprej pomažemo z drobtinami, nato potresemo z jabolki, po vrhu pa z mešanico sladkorja in cimeta.
ČOKOLADNI SLADOLED
Sestavine (za 4 porcije):
4 rumenjake, 180 g sladkorja, 1/2 l mleka, 100 g temne čokolade, 1 paličica vanilje
Mleko z vaniljo počasi zavremo, nato posodo odstavimo z ognja, jo pokrijemo in pustimo, da nekaj časa počiva. Rumenjak stepamo s slakorjem tako dolgo, da se močno spenijo, potem po malem dodajamo toplo mleko, iz katerega smo odstranili vaniljevo palčico.
Nad soparo raztopimo čokolado in jo vmešamo v pripravljeno mlečno mešanico. Kuhamo na šibkem ognju in nenehno mešamo, dokler se krema ne začne gostiti, ne sme pa zavreti. Odstavimo jo z ognja, pustimo, da se ohladi, in sem pa tja pomešamo, da na površini ne nastane kožica. Kremo precedimo in zlijemo v zamrzovalno posodo, vendar ne sme segati povsem do roba, ker se prostornina sladoleda z zamrzovanjem veča. Ko se mešanica delno strdi, jo z lopatico dobro premešamo, potem pa jo znova postavimo v zamrzovalnik. Čez nekaj časa postopek ponovimo, potem pa mešanico pustimo še eno uro v zamrzovalniku.
LIMONINE KOCKE