RECEPT ZA KROFE
Sestavine:
1 kg moke
1 pecilni prašek
6 dag sladkorja
1 vanilijev sladkor
3 – 4 rumenjake
2 žlici sladke smetane
2,5 dag kvasa
5 dag rastopljene margarine
Toplo mleko po potrebi
2 žlici ruma
Limonina lupina
Postopek:
Moko damo v skledo in naredimo jamico. Okoli jamice solimo. Kvas razmočimo v mlačnem mleku, dodamo malo sladkorja in vlijemo v jamico v moki. Pomešamo še malo moke in pustimo kvasec, da vzhaja. Rumenjake penasto stepemo, dadamo sladkor, limonina lupinico, rum, smetano, tekočo margarino in po potrebi mleko. Vse to vlijemo v moko h kvasu in zamesimo testo. Gnetemo toliko časa, da se testo loči od rok in sklede. Testo pustimo, da vzhaja, nato ga zvrnemo na pomokan prt in robove zavihamo, da se testo pri valjanju ne prijemlje. Testo enakomerno zvaljamo in pri tem pazimo, da ga ne razvlečemo, zato ga na začetku le malo potolčemo in valjamo le s težo valjarja. Zvaljamo testo pokrijemo in pustimo, da na mizi vzjaja vsaj še 10 minut, da bodo potem lahko izkrožili lepe krofe.
Krofe polagamo na ogreto desko, napol vzhajane obrnemo, da vzhajajo še po drugi strani. Vzhajane krofe polagamo v vročo maščobo, da naprej ocvremo vrhnjo stran. Cvremo v pokritit kozici, ko pa jih obrnemo, kozico odkrijemo.
Krofi bodo imeli lep venec, če ne bo v kozici več kot dva prsta maščobe in če le-ta ne bo prevroča in tudi ne premalo razgreto. Krofi pa ne smejo biti prehajani in ne premalo vzhajani.
Kategorija Uncategorized