Velikonočna potica

Sestavine:

65 dag pšenične moke

Kavna žlička soli

2 rumenjaka

5 dag kristalnega sladkorja

1 vanilin sladkor

Limonina lupina

2 žlički ruma

2 dag kvasa

6 dag masla

Mlačno mleko

Priprava:

Kvas z malo sladkorja raztopimo v treh žlicah mlačnega mleka. V skledo presejemo moko, ob strani damo sol ter v sredini moke naredimo jamico. Posebej v skledi spenimo rumenjake, sladkor, dišave ter zalijemo s 3dl vročega mleka. To mešanico vlijemo v jamico sredi moke in z roko mešamo. Nato pridamo vzhajan kvas in še mlačno mleko, da napravimo bolj mehto testo. Nazadnje prilijemo raztopljeno maslo in testo dobro pregnetemo, da se loči od sklede. Testo pokrijemo s prtom in pustimo vzhajati približno uro in pol. vzhajano testo zvrnemo na pomokan prt, zavihnemo robove, rahlo pomokano in z valjarjem enakomerno razvaljamo za dober nož debelo. Razvaljano testo enakomerno namažemo z nadevom in potresemo z v rumu namočenimi rozinami. Testo zavijamo in damo v namazan model ter pustimo vzhajati 1 uro in 40 minut. Vzhajano potico namažemo z razžvkljanim jajcem ter jo damo v ročo pečico (200°C). Ko naraste in lepo zarumeni, vročino zmajšamo. Potico pečemo eno uro in četrt, odvisno od debeline in teže namaza. Pečeno potico obrnemo na desko ter pokrijemo s prtom, da se počasi ohlaja.

Orehov nadev:

45 dag zmletih orehov

20 dag kristalnega sladkorja

3 dag drobtin

Priprava:

Vse naštete sestavine polijemo z 2,5 dl sladke smetane, zamešamo 2 jajci, rum. Iz beljakov lahko napravimo sneg. Vse skupaj zmešamo in nadevamo.

Kategorija Uncategorized