Velikonočna potica
Sestavine:
65 dag pšenične moke
Kavna žlička soli
2 rumenjaka
5 dag kristalnega sladkorja
1 vanilin sladkor
Limonina lupina
2 žlički ruma
2 dag kvasa
6 dag masla
Mlačno mleko
Priprava:
Kvas z malo sladkorja raztopimo v treh žlicah mlačnega mleka. V skledo presejemo moko, ob strani damo sol ter v sredini moke naredimo jamico. Posebej v skledi spenimo rumenjake, sladkor, dišave ter zalijemo s 3dl vročega mleka. To mešanico vlijemo v jamico sredi moke in z roko mešamo. Nato pridamo vzhajan kvas in še mlačno mleko, da napravimo bolj mehto testo. Nazadnje prilijemo raztopljeno maslo in testo dobro pregnetemo, da se loči od sklede. Testo pokrijemo s prtom in pustimo vzhajati približno uro in pol. vzhajano testo zvrnemo na pomokan prt, zavihnemo robove, rahlo pomokano in z valjarjem enakomerno razvaljamo za dober nož debelo. Razvaljano testo enakomerno namažemo z nadevom in potresemo z v rumu namočenimi rozinami. Testo zavijamo in damo v namazan model ter pustimo vzhajati 1 uro in 40 minut. Vzhajano potico namažemo z razžvkljanim jajcem ter jo damo v ročo pečico (200°C). Ko naraste in lepo zarumeni, vročino zmajšamo. Potico pečemo eno uro in četrt, odvisno od debeline in teže namaza. Pečeno potico obrnemo na desko ter pokrijemo s prtom, da se počasi ohlaja.
Orehov nadev:
45 dag zmletih orehov
20 dag kristalnega sladkorja
3 dag drobtin
Priprava:
Vse naštete sestavine polijemo z 2,5 dl sladke smetane, zamešamo 2 jajci, rum. Iz beljakov lahko napravimo sneg. Vse skupaj zmešamo in nadevamo.
Kategorija Uncategorized